Jak to, že lidé zvládají zdražování a ještě nejsou v ulicích?

Přečtení: 2197

Energie a hypotéky jsou téměř třikrát dražší, některé potraviny dvakrát, ceny služeb, léků a vlastně všeho začínají zákonitě, díky energiím, stoupat v inflační spirále. To co de děje, je naprosto bezprecedentní.

A já se už skoro rok ptám sám sebe a lidí okolo, jak je možné, že po takovém zdražení všeho nejsou lidé ještě v ulicích.

Ale obchody jsou stále plné rozesmátých a nakupujících lidí – všichni se zdají happy. To jsou velká města opravdu tak jiná, než ta menší a venkov?

Jak to řeší samoživitelka, nebo důchodce, který platil za domek, kde celý život bydlel za plyn 60.000 za rok a teď by měl platit 180.000?

Je možné, že lidé opravdu naivně uvěřili vládě a finančníkům, že je to „jen dočasné”, ať zatnou zuby, třeba si půjčí a že brzy bude zase fajn?

Lidé se stydí sobě a přátelům přiznat, že jsou v koncích? Je to jen klid před bouří? Poslední sólo na Titanicu?


Jak řešíte zdražování?

Chápu, že mnozí už nemají sílu třeba kamkoli chodit a všeho mají po dvou letech buzerace dost, ale jak je možné, že si ZNOVU zvolí ty (a jejich podporovatele), kteří toto vše způsobili a dále způsobují?

A aby toho nebylo málo, už se Vláda chystá zvednou daně – a to jak ty z příjmu, tak ty spotřební…

A lidé stále nic…

Opravdu si lid DOBROVOLNĚ a hlavně OPAKOVANĚ za hasiče naivně vybírá toho, kdo mu dům MNOHOKRÁT zapálil? To jsou lidé opravdu takoví masochisté?

MOJE KNIHY O SVOBODĚ A DOBĚ, VE KTERÉ ŽIJEME


Animovaný obrázek s efektem bounce
Upozornění na e-mail
Upozornit na
guest

29 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Nejvíce hlasovalo
Inline zpětné vazby
Zobrazit všechny komentáře
Lynn
Lynn
1 rok před

Když na někoho promluvím a začnu mluvit o Ukrajině, tak většina lidí řekne, že Ukrajiny už mají plné zuby. Fakt je, že v msm tisku se už pomalu nic jiného člověk nedočte, jak Ukrouši vyhrávají. Nemít přístup k ostatním informacím, by tomu člověk i věřil, jak mu to neustále lijí do hlavy.
Když ne Ukrajina, tak alespoň LGBT plus něco, nebo zelená agenta a strašení jak se tady všichni upečeme, udusíme CO2, popřípadě utopíme, k vůli rozteklým ledovcům.
Dnes opět, vlekaři v Krkonoších krachují, nemají dost sněhu. Krachují proto, že lidi nemají dost peněz a šetří, na hory jezdí jen zbohatlíci a těch už není zas tolik. Krachují proto, že díky drahé elektřině nemohou zasněžovat uměle.
Je bez diskuse, že od půli února a březnu se dříve lidi jezdili na hory spíše opalovat, lyžovalo se samozřejmě též, ale na sněhu byla krusta a říkalo se tomu firn. Na prašan se jezdilo v prosinci a lednu.

Někdy si z nedostatku normálního čtiva přečtu i starší články a dávám do souvislostí s novými informacemi. Docela by mně zajímalo, jak jsou na tom liberálové se zaváděním agendy LGBT+ a ještě něco, nevím, co to tam zase přidali. Tak třeba v Itálii. Řekla bych, že Italové zrovna moc bukům a úchylákům nefandí.

jiri
jiri
1 rok před

V dnešní době skutečně přibývá lidí, kteří si uvědomují síly, plány a pachatele vymírání naší populace. Depopulace má tolik chapadel, že je dnes těžké je přehlédnout. Strach, hlad a téměř každodenní katastrofy jsou pro mnohé příliš šokující na to, aby se s nimi vyrovnali, zejména když se snaží jen přežít. Dočasné popírání jim dává oddechnout, od šíření strachu. Už prostě nemohou, ale vědí, nebo alespoň tuší, jaká nebezpečí je obklopují. My, strážci a strážkyně, musíme dále pokračovat v informování a vzdělávání. I když, upřímně řečeno, stále si nejsem jistý, co s tím vlastně můžeme dělat.
Narativní fakenews, cenzura, zatýkání nevinných, vládní propaganda, indoktrinace naší mládeže, to vše na nás tvrdě dopadá. Zejména ty, kteří jsou hladoví, nemocní, terorizovaní, šikanovaní, osamělí – a hlavně OČKOVANÍ.

CZkotas
CZkotas
1 rok před

Děkuji za promazání “spamu” (Mirek – dříve asi znám zde pod nickem “mirec”). Všechna korporátní MSM média, YouTube, Google .. a Wikipedie (a Mirkové) pokračují v potlačování pravdy 🙂

Lynn
Lynn
1 rok před

Rostoucí ceny. Vítězství Ruska na Ukrajině je jisté, ještě pořádně zamíchá kartami. Naše vláda i generál moc dobře ví, proč se ho bojí, oprávněně je to pro ně noční můra. Ruské vítězství na Ukrajině bude pro nás znamenat nejen to, že se vyhneme válce a tentokrát budeme mít více štěstí než rozumu. Bude to mít vliv i na naše směřování. Už několik dekád jsme korouhvičkou vítěze.
Za socialismu to byl Sovětský svaz, po roce 1989 to byly USA a potom i EU a po vítězství Ruska se to změní. Dobrá zpráva je, že nás, nespokojených s tím, do jaké katastrofy nás vláda táhne, je stále více. Je nás tolik, že děláme vrásky i ministerstvu vnitra..

Bojka
Bojka
Odpovědět  Lynn
1 rok před

Lenin odtrhl Doněck a Luhansk od Ruska a připojil ho k U-krajině. Stalin odtrhl jižní Osetii od Ruska a spolu s ruskojazyčnou Abcházii je připojil ke Gruzii. Chruščov odtrhl od Ruska Krym a připojil ho k U-krajině. Ve všech těchto případech bylo porušeno jak mezinárodní právo, tak i Sovětská ústava, protože Rusů na tomto území se bolševici neptali. Kdo podporuje toto bolševické znásilnění zeměpisu a historie, ten podporuje bolševika. Západní politici také žvaní o podpoře práv menšin. Bohužel jenom tam, kde to mohou použít pro rozeštváváni a destabilzaci jim nepohodlného režimu. Právo ruských menšin takto přidělených do Ukrajiny a Gruzie je jim lhostejné (obdobně jako ruských menšin jinde, např. v Estonsku). Za vším je touha po likvidaci Ruska jako celku a trvalé drancování jeho surovin a energií. Tahle touha trvá již od konce 19. století.

perlička: Jak může někdo, kdo neztratil vlastní soudnost, považovat USA za demokratický stát potom ,co opustili Afganistán a kompletně vyzbrojili Talibán, který cca 20 let měli na seznamu teroristických organizací ? Počítají s tím, že Talibán také s ostatními USA poskoky půjde na Rusko. USA podpoří bolševika jako fašistu nebo muslimského extremistu, když se jim to bude hodit pro jejich New World Order.

jiri
jiri
Odpovědět  Bojka
1 rok před

Fialu a všechny Slávy u kravína čeká už brzy drsná srážka s realitou a na to se hrozně moc těším kdo sleduje zahraniční dění nejen kolem arestoviče ten ví a dají se očekávat velké věci

Koronapřevrat
1 rok před

Reportáž regionální televize z fronty na speciální tisícovku v Ostravě (cca v čase 4:00 min.):
https://polar.cz/porady/regionalni-zpravy/regionalni-zpravy-polar-08-02-2023-16-00

Proč jste se rozhodl postavit se do tak dlouhé fronty na tisícovku?
“Protože to všichni chtěli, tak jsem to chtěl též, no!”

To kdyby se ještě někdo podivoval, proč se takové davy chodily dennodenně testovat, očkovat, na druhou, třetí, čtvrtou dávku… ‘Všechny’ ovce tam šly, tak tam musím jít taky, přece nebudu vybočovat z davu.

CZkotas
CZkotas
Odpovědět  Koronapřevrat
1 rok před

Jak jsem níže napsal.. Protože tak tupý národ se hledá docela težce! I na SLovensku mají malou “proočkovanost” tím toxickým sjarajtem vůči nám tady v čechystánu —

CZkotas
CZkotas
Odpovědět  Koronapřevrat
1 rok před

Jak jsem níže napsal.. Protože tak tupý národ se hledá docela težce! I na SLovensku mají malou “proočkovanost” tím toxickým sajrajtem vůči nám tady v čechystánu —

zatial nikto
zatial nikto
1 rok před

Zvazujeme zmiznut zo slovenska z celej europy a nato, ak sa tu nieco udeje. Americký HAARP v akcii. Umelo vyvolané zemetrasenia ako odpoveď na tureckú neposlušnosť?
Zaujimalo by ma aku rolu ma aj madarsko .. orban ma negativne postoje voci eu, nato nezapojil sa ani do vojny na ukrajine .. ale preco ? Ak by globalisti chcéi aby sa zapojil tak by sa musel .. preco prave madarsko je z toho von ? Viete mi niekto povedat ?
Podstatné je aj počasie v Európe ..je teplé nezvyčajné a ten veľký rozdiel v iných krajinách mi príde ako počasie na objednávku aby Ukrajina nezamrzla a Rusi neboli vo výhode. Ale samozrejme divadlo potrebuje hercov pódium aj oponu ..

CZkotas
CZkotas
1 rok před

Dodám jedno krátké video i pro zbytek, co stále spí, nejen že máme jíst “hmyz”, ale i “parazity” v nich..:
hrdinovesteckou.cz/other/1391/paraziti-v-hmyzu-na-nasem-taliri
= Tohle pro nás chystají tvůrci budoucnosti z EU… Budeme pojídat hmyz a parazity v nich… A co takhle přirovnání ke spásným ko*kovid “vakcínám” s parazity a částicemi uvnitř.. Vše do sebe zapadá..
A kdo odolal ko*kovid nátlaku a nenechal se, dorazí žrádlem, válkou, radiací, hyperinflací, laboratorním masem a GMO, chemtrails..

CZkotas
CZkotas
1 rok před

V ČR vznikla velká a dosud neznámá skupina nespokojených, varuje vnitro:
ceska-justice.cz/2023/02/v-cr-vznikla-velka-a-dosud-neznama-skupina-nespokojenych-varuje-vnitro/#dop_ab_variant=883710&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box

“Nespokojení Češi mohou ohrozit demokratické základy země, varuje vnitro”
= a prej, že nás je stále málo 🙂
“Jak rostou rozpory, narůstá agrese”

Nespokojení Češi mohou ohrozit demokratické základy země, varuje vnitro = 😀 😀 “DEM-OKRÁST-I-JE hodnoty! 😀
seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-nespokojeni-cesi-mohou-ohrozit-demokraticke-zaklady-zeme-varuje-vnitro-225135

+ bonbónky:
Okrajinci dostávají povolávací rozkazy v Polsku: t.me/newsfrontsk/16582
V Anglii: t.me/selskyrozum/25117
A v Německu povinná vojenská služba? t.me/selskyrozum/25116
Bolton v rozhovorem s Vovanem a Lexusem Ruskými vtipálky.. Chtěli jsme rozhádat Lukiho a Putina:
t.me/selsky_rozum_chat/116294

CZkotas
CZkotas
1 rok před

Otázka úhlu pohledu, proč ještě “nejsou” v ulicích.. Protože tak tupý národ se hledá docela težce!
i.imgur.com/GkV3zti.jpeg

Myslíte, že se to po 20 letech zlepšilo?
i.imgur.com/700y0x8.jpeg

A mezi lidmi, vyhozenými z krachujících provozů, kteří nebudou mít na to, aby zaplatili daně z domu kde bydlí, a dojde na exekuci, kdy budou s celou rodinou ze svého domu vyhnáni, se zvýší počet sebevražd. Hospodští už k vůli cenám krachují už dnes, po dalším zvýšení cen alkoholu i piva, potažmo cigaret, zavřou až na noční kluby, kam chodí zbohatlá chamraď, zkrachují všichni.
Po zvýšení daně z nemovitosti, narostlé daně započtou do nájmu i pronajímatelé. To znamená, že ceny nájmů už tak narostlé do nebe, nebudou schopní lidé zaplatPříspěvky na bydlení? Krásný vtip 🙂 Ukažte na někoho, kdo dokáže držet domácnost a ještě se najíst ze 4300,- Kč, když půl litru Jaru stojí víc jak 50,- Kč, chleba 60,- Kč.
A nájmy nepochybně všude porostou.
Každé zvýšení daní v jednom sektoru se promítne velmi rychle do všeho. U energií a nemovitostí to je dané. Jakou daň z nemovitosti asi bude platit Tesco, z toho obrovského paláce na Slavii v Edenu? To není jen prodejní plocha, jsou to sklady a administrativní budovy. Stát zvýší daň z nemovitosti, a co udělá obchodník? Zvýší marže u prodávaného zboží, což jsou převážně potraviny. Zvýší i cenu nájmů menších navázaných prodejen a ti buďto ceny zvýší též, nebo zkrachují.
A Čína je nenahradí, tu už vláda z trhu prakticky vyhnala…

A mohl bych pokračovat. Je tady TO, o čem píšu a snažím se informovat skoro rok:
DŮLEŽITÉ! INFORMACE k situaci zásobování (kolapsu) potravin, paliva.. /pravidelně aktualizováno
forum.zdraveforum.cz/viewtopic.php?f=7&t=11

Už mě to tam ani nebaví dopisovat nadále, aktualizuji to méně často, ale snažím se i přesto. Jde o to, že o INFLACI s následnou HYPERINFLACÍ vše uměle vytvořenou s uměle vykonstruovanou “vákou” s okrajinou jsem dopředu a všechny kolem sebe upozorňoval. Byl jsem za blbečka. My nakoupeno máme zásob do aleluja a za třetinové ceny, než-li nyní v akcích. Od mouky, přes palivo, po kvanta konzerv, kila a kila rýže, těstovin (s min trv. vše 2024/2026) atd.atd.
Energie – tam není jak ušetřit, je mi líto, jiný návod než jít vypráskat ty politické srá*če neexistuje, ale jak jsem na úvodu napsal – tak tupý národ se hledá docela težce!!!

Nevím co bych doplnil, nemám na to snad už ani sílu, když se snažím věci řešit a spojovat lidi k sobě a ne rozlévat zlo, byl jsem vždy za idiota, už mě to přestává bavit..

= Pravda je neustále pod útokem, čtěte nezávislé (alternativní) zprávy, dokud ještě můžete! Nedůvěřujte vládě, Vyhněte se masmédiím, Bojujte proti lžím! =

Bojka
Bojka
1 rok před

“Zničení personálu AFU u Wagnerových PMC poblíž Ivanivske u kanálu Donbas-Siverský Donec.
Videozáznam byl pořízen v nejzápadnějším bodě kontrolní zóny wagnerovců”
Aneb takhle dopadne kazdy v cizi zemi za cizi zajmy pokud by vyhlasili mobilizaci pokud se tomu ovsem nevzepreme a proste nerekneme jednoduse souhlasne vsichni ne-
https://t.me/yaremshooter/916

At si od nas stahnou ty sve hrdinne Ukropy, je jich tady sta tisice hodne mladych chlapu a pokud je na tom Rusko tak spatne jak nam porad tvrdi proc jeste nebylo porazeno a proc ten ukrajinsky rezim pozaduje dalsi miliardy dalsi techniku. Za me jsou takove informace jasnym dukazem ze Ukrajina prohrava. Selhava naprosto vsude. Nema kde brat dochazi jim lidi na sebevrazdu proto Rehka rekl to co rekl taky uz Pavel jeste neni prezident je to chodici lejno nema slozenou prisahu nic a chova se jak big lejno

jara
jara
Odpovědět  Bojka
1 rok před

Takže nejsou lidi. O odchytávání Ukrajinců na ulici se píše všude, to už nemůže jejich vláda popřít, lidé tomu nevěří. Teď teprve začnou zdrhat houfně, ne před zimou a bídou, ale před povolávacími rozkazy. Problém bude nejspíše v tom, že povolávací rozkazy jim nechodí poštou s datem nástupu, ale při odchytu na ulici jim povolávací rozkaz předají a už je nepustí ze spárů a rovnou odvedou. Tak nějak jako za feudálů.

CZkotas
CZkotas
Odpovědět  Bojka
1 rok před

“Stálý klient kriminálu: Zamordoval jsem svoji rodinu, co ty? Já? Po vyhlášеní mоbilizacе jsem zvracel. Tak jsem dostal 10 let.”

Zajímalo by mě, kolik lidí si zfanatizovaných ofcí si vlastně uvědomuje, že nejen Rusko, ale i okrajina, které se Američané, Evropané a Británie zoufale snaží ovládnout, má jedny z největších světových zásob nerostných surovin, jako je titan, a zemní plyn..

= Lidé věří tomu, čemu potřebují věřit, a lidé jako Hitler, FIALA atd. toho využívají! =
Nikdy nedávejte politickým srá*čům najevo, že jste slabí. Dodá jim to sílu, kterou předtím neměli.

Dokážu si představit sama sebe přesně takto:
“Postavte se do pozoru, vojíne!” “Jděte do prd/ele, generále.”

Svůj život máte v rukou jen vy sami. Ne žádní političtí srá*či. Na to nezapomeňte, NIKDY.
Veškerá politika je divadlo. Všechny státy jsou divadlem.

=A k článku: nejnovější údaje ukazují, že ceny potravin nyní rostou nejrychleji v historii.=

jara
jara
Odpovědět  CZkotas
1 rok před

Evropa potřebuje prostě zažít svůj Vietnam. Na počátku plno nadšení a odhodlání postavených na lži, průběh války postavený na lži a po návratu na ně plivali a ti tupí odvedenci, co přežili, nechápali, vždyť bojovali za demošku proti rudým. Ať tam jedou po tisících, ale ať nečekají heroizaci.
Ale nedělám si iluze. Roky trvalo, než se Američané začali bouřit proti válce ve Vietnamu. A ublikace “Rozhovory s Američany” byla asi pečlivě vyhledána a spálena..
Ekonomická krize ve dveřích, opravdu velká válka je už za dveřmi, tisíckrát omílaná lež je vydávána za jedinou pravdu zatímco skutečná pravda se krčí v ilegalitě, oslnivá forma vítězí nad ubohým obsahem, lidé chlastají, fetují nebo zobou antidepresiva.

Zdeněk Šípek
1 rok před

Who can wait quietly while the mud settles?
Who can remain still until the moment of action?
– Tao Te Ching

Lidé mají většinou potřebu patřit k té “správné” straně. Proto si řada z nich nechala píchnout experimentální mRNA injekce, o jejichž funkci a složení nemají žádnou představu do současnosti.
Kolik z nich si připouští, že si nechali opakovaně aplikovat vysoce zánětlivé lipidové nanočástice, fragmentované sekvence RNA, neznámou DNA, velké kvantity znečištěných bílkovin, řadu těžkých kovů od obligátních jako hliník, až po cobalt, chrom, barium, titan, cerium, galidonium atd., zbytky magnetických korálků, neidentifikované krystaly, vlákna, čtvercové struktury atd.?
Stejně tak teď volily systémem preferovaného aparátčíka, protože se chtějí cítit jako vítězi.
Řada z nich přitom nemá rezervy ani na 3 měsíce, ale ty zatím v zásadě nemuseli čerpat.
Všechno má svůj čas.
Skutečné dopady katastrofální politiky vlády a EU se sotva začínají přelévat do reálné ekonomiky. V minulých měsících navíc stát zhusta platil energie za spotřebitele. To, že Titanik nabírá vodu, neznamená, že většině dochází, že loď půjde ke dnu, zvlášť když jim je kam jejich paměť sahá, indoktrinováno, že loď je nepotopitelná.
Světla také pořád svítí a hudba propagandy hraje naplno.
Počkal bych do září, října, pak už to asi pomalu začne být o něco zajímavější.

Lynn
Lynn
1 rok před

Vždy si všímejte příjmení těch, kteří chtějí ovládat. Zjistíte, že všichni patří do stejné skupiny. Je to náhoda, nebo jde o pomalou infiltraci byrokracie s cílem manipulovat vědomím společnosti? Domnívám se, že je to to druhé.

Jiri
Jiri
1 rok před

V Praze zvednou platy klidně na 100 tis a ti jim tom odvolí. Vždy to tak bylo. Dokud je v Praze blaze tak se nic neděje. A dnes se do voleb o svou budoucnost zapojili všichni mladí a ty zatím starosti nemají. Většina bydlí u rodičů, kteří se postarají o jídlo, kam složit hlavu, teplo, kapesné platby energií a vody. A děti mít nebudou ,přeci si nepřidělají starosti. Občas si dají manifestaci ukončenou v hospůdce a někdy za ni dostanou i zaplaceno. Tak proč by chtěli něco měnit. Škola a ČT jim propláchne hlavu a oni jsou spokojení.

Koronapřevrat
1 rok před

Vnímám to podobně a atmosféra mně silně připomíná dobu před cca 12-15 lety, těsně před tím, než nastaly zlaté časy exekutorů. Tehdy se stovky tisíc osob a s nimi celé rodiny “náhle” ocitaly v existenčních problémech kvůli nesplatitelným dluhům za úvěry a půjčky, které si v touze po životě v blahobytu nabraly v předchozích “bezstarostných” letech. Následně se strhla nebývalá vlna osobních bankrotů a pádů do nezvladatelných dluhů, což přineslo spousty životních tragédií a tragických konců v podobě ztrát vlastního domova, majetku i celého mnoho let budovaného rodinného zázemí. Mám neodbytný dojem, že k čemusi podobnému jako tehdy, ovšem v daleko masovějším měřítku, se schyluje v dnešní době “klidu před bouří”, kdy se většina lidí tváří, že rostoucí životní náklady, daleko převyšující jejich vlastní příjmy, oni přece lehce zvládnou.

Paralely s tehdejšími osudy zadlužených lidí a jejich způsobem uvažování jsou zjevné a mnohých případů jsem byl bohužel svědkem v rodině i ve svém okolí. Až do posledního okamžiku před zákonitým pádem do exekuce se tyto osoby dokázaly tvářit jako “pohodoví” a bezstarostní jedinci, dávajíce okázale najevo, jak jsou “za vodou”, co všechno si mohou dovolit, jakou luxusní dovolenou si pravidelně dopřávají a jaké exkluzivní zboží nakupují; skoro jako by se vám vysmívali do očí, že nejste schopni žít stejně požitkářský život jako oni – ti “úspěšní”. A to jenom proto, že jste na rozdíl od nich neměli potřebu předvádět se před okolím a snažili se s penězi hospodařit rozumněji.

Tato přetvářka byla poslední křečí před definitivním procitnutím do reality. Za nějaký čas se totiž před vámi tito jedinci zjevili opět, ovšem už ne vysmátí, ale s vyděšeným výrazem, na pokraji zhroucení. S tím, že se jim hroutí celý život, protože se dostali do dluhů a hrozí jim exekuce. A že by potřebovali půjčit peníze. Od vás, jímž pohrdali jako “šetřílkem” a “sockou”! Způsob, jakým na vás vyrukovali, byl nehorázně bezostyšný: Ty sis přece šetřil, tak přece nějaké peníze máš! Musíš mi pomoct zaplatit ty půjčky, které nezvládám splatit!
Jinými slovy: Ty zodpovědný idiote, co sis šetřil, myslel na budoucnost a nerozhazoval za zbytečnosti, zaplať mi moje dluhy! Je to tvá morální povinnost!

Stejně tak to dopadne se současnou masou apatických a poslušných zombies, tvářících se, že v jejich životech je všechno v naprostém pořádku a oni si zase budou užívat prosperity a blahobytu, navzdory tenčícím se finančním rezervám a všem existenčním hrozbám, které se na nás řítí. Ano, je to tak jak píšeš, Honzo, lidé se stydí sobě a přátelům přiznat, že jsou v koncích. Ta přetvářka před okolím je do očí bijící, stačí se podívat na kdejaký profil průměrného uživatele na (a)sociálních sítích a mladých lidí obzvlášť, vždyť je to zase stejná křeč jako v těch letech předcházející době, kdy tu měli exekutoři žně. Všichni se musí tvářit strašně “happy”, protože chtějí dělat dojem na své okolí (jemuž jsou ve skutečnosti ukradení) a třesou se hrůzou, že by se celý svět dověděl, že jsou pouhé “socky” (jako všichni ostatní) a bojí se ztráty přízně osob označených jako “přátelé” (kteří jsou vesměs virtuální a ve skutečnosti o ně nestojí).

Dokud tito lidé nepadnou doslova na hubu, na úplné dno, tak to nepochopí. Ani v tom okamžiku však nezačnou hledat chybu u sebe a ve vlastní ignoranci, ale automaticky budou požadovat záchranu od těch, kteří se jim dlouho před tím snažili sdělovat nepříjemnou pravdu (a jimiž sami předtím pohrdali). Zase my, kteří myslíme na budoucnost a varujeme před nezodpovědností, budeme ti špatní, protože kdo by poslouchal nějaké “strašení”, když si agresivní většina zrovna chce užívat na dluh a nevnímat varování před ožebračením a zotročením; zato se jim ale najednou staneme potřebnými, když pak budou chtít z těch dluhů vysekat.

Koronapřevrat
Odpovědět  Jan Tománek
1 rok před

Co si ti lidé myslí? Nevím, snad to, že přece pořád ještě nedopadli na úplné dno, tak proč v “závodu ke dnu” nepokračovat s křečovitým úsměvem na rtech.

Určitě to neplatí ve všech případech, ale ze zkušeností z okolí vím, že největší zátěž zadlužení a tíhu exekucí kvůli nezodpovědnosti jednoho člověka nese hlavně jeho rodina a blízcí. Nelze mu říct, “to je přece tvůj problém, sám sis to zavinil, tak se starej”, když ta osoba zatáhne do dluhů celou rodinu a hrozí, že připraví vlastní rodiče o veškerý majetek i domov. Zvlášť když vyjde najevo, že dluhy jsou v takové výši, že mohou přijít opravdu o vše, co budovali celý život.

Astronomické dluhy se musí řešit okamžitě, a tak nastupuje vydírání z řad příbuzenstva typu, “je to přece tvůj xxx (sourozenec, bratranec etc., kdokoliv), nemůžeš si přece dovolit odmítnout mu pomoci”, přidává se strach z ponížení a hanby, jež to rodině může přinést před sousedy, známými a kolegy v práci.

Osoba, jenž zruinovala vlastní rodinu, je na tom nakonec nejlépe, protože zatímco se celá rodina skládá na její dluhy a finančně trpí, viník všeho zůstává tím, kdo na tom jako jediný netratil, a nabývá tak přesvědčení, že není třeba se starat, z čeho splatí půjčky, neboť to za něj vždycky někdo zatáhne. On si ještě stačil za ty peníze užít, ti druzí z nich neviděli ani korunu.

Ti bezstarostní se opravdu chovají pořád stejně, včera i dnes. Domnívají se, že se to nějak “samo” vyřeší, protože vždy byli zvyklí, že když oni si zrovna chtějí užívat za poslední peníze a předvádět svůj blahobyt na úvěr před svým okolím, tak hlavně při tom nesmí myslet na to, co bude zítra. Však někdo jiný to za ně zase zaplatí. Nemyslím si proto, že tito lidé včas procitnou. Možná, že mnozí z nich tuší, že přijde tvrdé probuzení do reality, ale proč by to měli dělat teď, když ještě nedopadli úplně na dno? To raději přivřou oči.

Adéla
Adéla
1 rok před

Myslim ze lide mohou byt opravdu masochiste. Ne asi vedome, ale jaksi podvedome se trestaji, a chcou trestat, protoze jejich vyssi svedomi, ktere neposlouchaji, jim rika, ze to neni dobry. A tim se dostavaji do spiraly sebedestrukce. Tot muj nazor.

Luke
Luke
Odpovědět  Adéla
1 rok před

Massformation. Potřebují ten dobrý pocit, že jsouna správné straně ve správném stádu.