Jak ušetřit za elektřinu?

Přečtení: 4506

Chtěl jsem si udělat menší revizi toho, za co nejvíce utrácíme za elektřinu a nestačil jsem se divit, protože jsem odhalil dva docela ohromné žrouty energie o kterých jsem to vůbec netušil.

Čekáte svícení, lednici, pračku a mikrovlnku? Samá voda – i když žerou také dost, tak bez nich se těžko obejdete a moc prostoru k šetření tu není.

Já našel dva velké stand-by viníky:
Velká LCD televize – to, že zapnutá žere okolo 200-300W, mě nijak nepřekvapilo, ale ve vypnutém stand-by režimu spotřebovává 38W každou hodinu a to je docela dost.
Druhým žroutem se ukázal počítač a opět ve stand-by režimu. I když jsem se snažil v BIOSu nastavit co nejnižší spotřebu, překvapilo mě, že se dvěma velkými monitory si bere ve stand-by těžko uvěřitelných 88W každou hodinu.

Pokud jsou jen tyto dva přístroje v zásuvce 24h / 365 dní VYPNUTÉ, dostáváme se na 1.103 kW za rok, což je při současné ceně cca 10,- kč za kW hezkých 11.000,- kč ročně vyhozených z okna.
A jelikož tato částka představuje zhruba 1/4 – 1/3 celkové spotřeby naší domácnosti, je to docela síla.

Co tedy s tím?

Nejprve je potřeba “pachatele” odhalit. Stačí si pořídit nějaký nejlevnější měřič a spotřebič do něho zapojit a zjistit, jaké máte doma “stan-by žrouty”.
Pokud spotřebiče nepoužíváte, pořiďte si zásuvku s vypínačem a prostě je vypněte. Například s televizí, kterou používáme večer na sledování filmů, jsem to vyřešil spínacíma hodinama a vždy na večer se televize sama zapíná do stan-by režimu.
Další trochu dražší varianta je nějaký model chytré zásuvky, která lze programovat, nebo ovládat třeba přes Wi-Fi. Ale pozor, ta zásuvka také něco žere, tak abyste nevylili dítě i s vaničkou a úsporné opatření nežralo víc energie, než spotřebič sám…

A jak si uplést svetr, si řekneme zase příště… 😉

EDIT – moje měření potvrzuje například i tento text:
https://20somethingfinance.com/electrical-leaking-standby-appliance-list/

MOJE KNIHY O SVOBODĚ A DOBĚ, VE KTERÉ ŽIJEME


Animovaný obrázek s efektem bounce
Upozornění na e-mail
Upozornit na
guest

5 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Nejvíce hlasovalo
Inline zpětné vazby
Zobrazit všechny komentáře
CZkotas
CZkotas
1 rok před

U TV/monitoru/LCD všeobecně, snížením jasu (kolem 25% apod.) se ušetří celková spotřeba a životnost spotřebiče se prodlouží. Hlavně nepoužívat žádné zbytečné “kůl efekty” jako např. automatický/pokročilý kontrast atd., a kde to jde používat (na noc od 19h do7h) snížit emise “modrého světla” /noční osvětlení (na telefonech máme aktivní po celý den). A hlavně mít všude zásuvky s vypínačem, po odpojení s el. např. počítače, TV.. je tam baterie k uchování nastavení, takže pohoda. Praktikujeme roky, kromě lednice, mrazáku, digitálních hodin defakto většinu dne vše vypnuto/odpojeno 🙂
A u 65″ TV to už snad sedíte alespoň min. 4metry od ní, co?

JohnS
JohnS
1 rok před

Už dávno používame zásuvky s vypínačom (alebo aj predlžovací prívod s vypínačom), nič lepšie na šetrenie a vypínanie “stand by” spotrebičov neexistuje. Keď odchádzame z domu, skontrolujem či sú všetky tieto prívody vypnuté. Na priamo máme zapnutú v zásuvke iba chladničku. Vypínačom odpájame ešte aj rýchlovarnú kanvicu, ktorá nemá stand by režim a keď je vypnutá nemá žiadnu spotrebu, ALE je potenciálne nebezpečná z pohľadu samozapnutia, prípadne skratu takže nechávať ju počas neprítomnosti zapojenú v sieti je značný hazard.

Iva
Iva
1 rok před

#Velká LCD televize – to, že zapnutá žere okolo 200-300W, mě nijak nepřekvapilo, ale ve vypnutém stand-by režimu spotřebovává 38W každou hodinu a to je docela dost.#

Prosím, myslíte tím, že:

1.máte vypnutý stand-by, ale kabel od televize je neustále v zásuvce, a tak jen nevytažením ze zásuvky televize za hodinu spotřebuje 38W?

2. Co je konkrétně podle Vás VELKÁ televize? Např. od 100 cm?
Díky za info.