Vy stále ještě věříte státu?

Přečtení: 4773

Když jsem se dnes doslechl o zpackané rekonstrukci Staroměstského orloje, myslel jsem, že se jedná o vtip a ze všeho nejvíc mi to připomnělo, jak španělská důchodkyně svépomocí a v dobré víře „zrestaurovala” starý obraz Krista.

Ovšem to, co jsem se dnes dočetl je skutečně síla a zdá se, že je to opravdu tak…

Z dívky je šedivá stařena, postavy na orloji vypadají po rekonstrukci jinak
Pražský staroměstský orloj prošel v roce 2018 generální rekonstrukcí. Mezi modernizovanými prvky byla také kopie Mánesova kalendária, která se však zpátky na orloj dostala ve zcela jiné podobě. Některé tváře jsou na ní totiž změněné k nepoznání. Podle odborníků se dílo nepodařilo, někteří ho dokonce považují za autorův vtip.”
(zdroj)

Rekonstrukce Staroměstského orloje byla dokončena už v roce 2018 a od té doby – tedy čtyři roky – si NIKDO NIČEHO NEVŠIML – přitom zde musí být zadavatel, někdo kdo zakázku kopie zrestaurovaného orloje přebíral, umělecká rada, památková péče, další restaurátoři…

Ale no co, jde „jen” o kulturní památku od Mánesa nedozírné ceny a tato kopie je výsměch naší historii, co na tom, že rekonstrukce stála „jen” deset milionů – tady nakonec nikdo neumře…
Ale, nepřipomíná vám to něco?
Opět neuvěřitelný příklad státní zvůle, která vymáhá zákony a sama je nedodržuje a pošlapává a je jí to úplně jedno. A když si chcete vy ve vnitřní Praze cokoli zrekonstruovat, vozí se po vás památkáři od rána do večera.

A pamatujete jak se rekonstruoval Karlův most? Jak 240 původních kamenů skončilo někde v drtičce? (zdroj)

To je ale přeci kultura – ve zdravotnictví je to jistě jiné…

Ta neschopnost je rok od roku horší a šílenější. A skutečně jste připraveni na diletantismus minulých a současných politiků vsadit váš život a život vašich dětí? Opravdu si stále ještě naivně myslíte, že jim jde o vaše dobro a že rozumí tomu, co dělají?

Za poslední dva roky jsem pochopil, že většina lidí bohužel vládě skutečně věří – „to by si přeci nedovolili… odborníci by nelhali a prostě nemohou být tak neschopní…”
Jistě, to by si nikdo nedovolil – stejně jako licencovaný restaurátor obrazů s akademickým titulem a památková péče města v případě takové kulturní památky…

Ale ostatně je to vaše volba a váš život – jste svéprávní.

MOJE KNIHY O SVOBODĚ A DOBĚ, VE KTERÉ ŽIJEME


Animovaný obrázek s efektem bounce
Upozornění na e-mail
Upozornit na
guest

1 Komentář
Nejnovější
Nejstarší Nejvíce hlasovalo
Inline zpětné vazby
Zobrazit všechny komentáře
Jirka
Jirka
1 rok před

Státu jsem nikdy nevěřil, ani jeho mluvícím hlavám a bylo jedno, jestli to bylo za komunistů nebo po revoluci. Vždycky se mi to zatím vyplatilo.