Kváskový chléb

Přečtení: 2751

Toto je na mě trochu nezvyklý příspěvek, ale moje žena delší čas experimentuje s pečením vlastního chleba a už je v tom prostě machr (viz foto) a protože se to velice brzy může hodit, tak se s vámi rád podělím.

Základem je kvásek a na něm je skvělé to, že pak už nepotřebujete žádné droždí, které brzy nemusí být k dostání a vystačíte si pouze s moukou, ze které si uděláte i samotný kvásek.


Výroba kvásku

Budete potřebovat

převařenou a vychladlou vodu
žitnou mouku
čistou vyšší sklenici (sterilizovaná horkou vodou)
utěrku
gumičku
a také chviličku času dnů po sobě.

1. den: Do vyšší sklenice nasypte 100 g mouky a přilijte 120 ml převařené a vychladlé vody, promíchejte, přikryjte utěrkou, upevněte ji na hrdlo sklenice gumičkou a nechte v kuchyni při pokojové teplotě odpočívat. To je pro dnešek vše.
2. den: Sklenici otevřete a přisypte do ní 50 g mouky a přilijte 100 ml vody (opět převařené a vychladlé). Pečlivě promíchejte, přikryjte a nechte na teplém místě.
3. den: Udělejte to samé jako druhý den, jen vody bude stačit polovina – tedy 50 ml.
4. den: Bude postup úplně stejný jako třetí den.
5. den: Máte hotovou „startovací směs” – charakteris­tické kyselé vůně, vzhledově-jako měkké těsto. Tu je potře­ba tzv. ROZKVASIT – připravte si mouku a vodu v poměru 1:1 (např. 150 9 mouky: a 150 ml vody) a přidejte k 50 g „startovací směsi”. Promíchejte a nechte 12 hodin odležet – nejlépe při teplotě mezi 10 až 20 °C. 

Kvásek je hotový a můžete péct…
(tedy teoreticky, nám pořádně podařit až asi třetí chléb – kvásek totiž stále ještě dozrává)

Jak se o kvásek starat a udržovat jej?
Kvásek nemusíte dělat před každým pečením chleba nový. Z kvásku, který jste vytvořili, odeberte dvě lžíce kvásku, dejte je do sterilizované sklenice a uzavřete ji. Uložte jej do chlad­ničky. Bude tam čekat na vaše další pečení. Ale ne úplně bez vaší péče. Jednou za týden je potřeba se o kvásek postarat – nakrmit jej. Odeberte z kvásku cca 5 g, přidejte 20 ml vody (zase převařené a vychladlé) a 20 g mouky – té samé, kterou jste použili na výrobu kvásku. Sklenici uzavřete, ale nevracej­te do chladničky. Nechte ji 24 hodin v kuchyni při pokojové teplotě. Kvásek tím prokvasí a pak sklenici vraťte do chlad­ničky. Toto přikrmování kvásku je potřeba dělat pravidelně, aby se kvásek udržel „živý a ve fit formě”.


Recept na chléb

Kvásek je to nejdůležitější a na samotné pečení můžete využít jakýkoli recept, ale nám se osvědčil třeba tento.
https://recepty.cuketka.cz/cesky-chleb/


MOJE KNIHY O SVOBODĚ A DOBĚ, VE KTERÉ ŽIJEME


Animovaný obrázek s efektem bounce
Upozornění na e-mail
Upozornit na
guest

1 Komentář
Nejnovější
Nejstarší Nejvíce hlasovalo
Inline zpětné vazby
Zobrazit všechny komentáře
CZkotas
CZkotas
11 měsíců před

+Každý by měl raději nasbírat a tisknout recepty na chléb a způsoby jeho přípravy. A vůbec, všechny návody/rady atp. mějte buď v knihách, či vytisknuté z internetu. A péct chleba jde i bez trouby, např.: chléb z (litinové) pánve, venku na špejli, na uhlíkách, pečení na zahnuté kovové straně motyky (motyku položit vedle ohně a nechat rozpálené železo, aby se jedna strana z motyky upekla, zatímco teplo z ohně upeklo druhou stranu)..

Např. mnoho receptů na italský chléb vyžaduje přimíchat do těsta lžičku až lžíci olivového oleje, tady dodám, že většina kupovaných chlebů to ignoruje – zvyšuje to náklady a to nechtějí. ALE chléb vydrží několik dní, aniž by ztvrdl, a navíc se lépe opéká a chutná. To jen tak tak na okraj..

Nezapomeňte používat kvalitní sůl, která nemá jód, který je pro kvasnice toxický, takže chleba i špatně nakyne. Droždí také spotřebovává lepek a částečně za vás tráví pšenici!