ČT nic nedoložila a opět porušila svůj kodex!

Přečtení: 4987

Není to tak dávno, co jsem psal o tom, jak Rada ČT konstatovala, že ČT hrubě porušila svůj kodex a moderátorka ve vysílání lhala.

A dnes nám přišla odpověď rady ČT na další naši stížnost a dle jejich vyjádření – Česká televize OPĚT porušila svůj kodex!

“…Rada konstatuje, že pokud označí ČT v rámci plnění úkolu veřejné služby někoho jako dezinformátora je nutné věc doložit, zvláště v dnešní době, kdy se hledá křehká hranice mezi lží a názorem, s kterým nesouhlasím. Navíc diváci neočekávají, že veřejnoprávní televize se bude spoléhat na neziskové organizace, které takové předpisy jako je např. Kodex ČT nemají. Tím, že doloženo nebylo nic, a hlavně(!) nebyl dán prostor poškozeným osobám zveřejněným v reportáži, byl porušen Kodex ČT, konkrétně článek 5.3, kde se klade důraz na „dání prostoru aktérům událostí k vyjádření.
Rada k tornu dodává, že odvolání se v případech, kdy je výslovně nějaký subjekt redaktory napaden a je o něm hovořeno v negativním světle, na malý časový prostor k vyjádření se zástupců napadených subjektů, je neakceptovatelné.

Jedná se o tuto manipulativní reportáž, kde ČT spojila Zdravé fórum s jakousi “dezinformační scénou” a ještě se dotkla přímo kolegyně RNDr. Zuzany Krátké, PhD. a dalších členů Zdravého fóra.
Inkriminovaná reportáž začíná na 7:50:
https://www.ceskatelevize.cz/porady/11030967025-newsroom-ct24/221411058170033/


Celé vyjádření rady ČT

V Praze dne 20. 7. 2022

Vážený pane doktore,

dne 20. 7. 2022 se Rada ČT zabývala Vaší stížností, na pořad ze dne 5. 12. 2021, kdy Česká televize v pořadu Newsroom zveřejnila reportáž, věnovanou šíření dezinformací. Stěžujete si na to, že v této spojitosti byla v rámci reportáže opakovaně zobrazena internetová stránka a logo občanské iniciativy Zdravé fórum, z. s., kterou zastupujete, jakož i fotografie osob, které tuto iniciativu podporují, včetně řady odborníků, jako jsou RNDr. Zuzana Krátká, Ph.D., Vy jako advokát a další. Navíc, že v reportáži byla iniciativa Zdravé fórum dokonce výslovně zmíněna coby příklad „antivaxerských skupin”, „šiřitelů nesmyslů a dezinformací”.

Rada měla též k dispozici vyjádření vedoucího Redakce plánování a analýz ČT, který poukazuje na spojitost s webem MŠMT, kde ministerstvo polemizuje s některými texty, které zpochybňují návrat dětí do škol za podmínek testování proti Covidu, publikovanými na webu Zdravé fórum.

Dále odkazuje také na stanoviska některých neziskových organizací, které označují webové stránky Zdravého fóra za dezinformační a vysvětluje, že zástupci jednotlivých informačních zdrojů, které byly v rámci této rubriky zmíněni, nebyli osloveni vzhledem k časovému rozsahu (několik desítek vteřin) tohoto novinářského vstupu.

Rada konstatuje, že pokud označí ČT v rámci plnění úkolu veřejné služby někoho jako dezinformátora je nutné věc doložit, zvláště v dnešní době, kdy se hledá křehká hranice mezi lží a názorem, s kterým nesouhlasím. Navíc diváci neočekávají, že veřejnoprávní televize se bude spoléhat na neziskové organizace, které takové předpisy jako je např. Kodex ČT nemají. Tím, že doloženo nebylo nic, a hlavně(!) nebyl dán prostor poškozeným osobám zveřejněným v reportáži, byl porušen Kodex ČT, konkrétně článek 5.3, kde se klade důraz na „dání prostoru aktérům událostí k vyjádření”.

Rada k tornu dodává, že odvolání se v případech, kdy je výslovně nějaký subjekt redaktory napaden a je o něm hovořeno v negativním světle, na malý časový prostor k vyjádření se zástupců napadených subjektů, je neakceptovatelné.

S pozdravem
Mgr. Pavel Matocha
předseda Rady České televize

Originál dopis ke stažení

MOJE KNIHY O SVOBODĚ A DOBĚ, VE KTERÉ ŽIJEME


Animovaný obrázek s efektem bounce
Upozornění na e-mail
Upozornit na
guest

5 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Nejvíce hlasovalo
Inline zpětné vazby
Zobrazit všechny komentáře
CZkotas
CZkotas
1 rok před

Česká Republika na 1. místě: Co si každý z nás musí uvědomit, než bude příliš pozdě (to, kam směřujeme, není nic, na co bychom se měli těšit. Ve skutečnosti to negativně zasáhne každého z nás, pokud s tím nic neuděláme. O co jde a co můžeme udělat? Více ve videu 10min. vašeho času):
https://otevrisvoumysl.cz/ceska-republika-na-1-miste-co-si-kazdy-z-nas-musi-uvedomit-nez-bude-prilis-pozde/

CZkotas
CZkotas
1 rok před

Mazec 🙁 samé lži všude a manipulace, je to šílené.. A pro čtenáře:
Žádná kontrola, žádný zákon nenařizuje platit a živit ČT, takže přestaňte platit poplatky, kdy je většina zpráv plná lží a manipulací, placením jen nadále zbytečně živíte pLandemii a další mediální hovinka. Reálné pravdivé zprávy už snad nexistují. A my doma nezapli TV přes 10let. Proboha, k čemu a proč?! Když tu má spadnout meteorit, stejně spadne!

A udělejte si vlastní průzkum a hledejte nezmanipulované informace, ale nepoužívejte Google!
Zkuste vyhledávač Brave BETA a získejte více pravdivých zpráv a skutečných informací.

CZkotas
CZkotas
Odpovědět  CZkotas
1 rok před
CZkotas
CZkotas
Odpovědět  CZkotas
1 rok před

Je smutné vidět, kolik lidí stále používá YouTube a vyhledávač Google. Zakažte si je ze svých životů! Jsou součástí spiknutí, které vede svět k Velkému resetu.. Existují jiné, mnohem lepší videoplatformy a jiné, mnohem lepší vyhledávače!! Doporučuji všemi deseti vyhledávání pomocí BRAVE SEARCH: https://search.brave.com/
Udělejte si vlastní průzkum!!
+Odkaz na stažení pluginu pro mozila firefox, kdy poté stačit výchozí hledání namísto google na BRAVE:
https://addons.mozilla.org/cs/firefox/addon/brave-search/

Návod přepnutí BRAVE namísto GOOGLE v nastavení:comment image

Limonádový Joe
Limonádový Joe
1 rok před

Zde bych si dovolit vyjádřit pochvalu na adresu pana Petra Bohuše, který svými rozbory odvádí vynikající práci a krom jiných detailně analyzoval i v příspěvku zmiňovanou reportáž (dá-li se to tak vůbec nazvat) Protičeské televize: https://www.modryjelen.com/rozbory-petra-bohuse/nepravdy-ceske-televize-covidove-dezinformace/

Fakt, že video bylo na portálu YouTube, který pan Bohuš pro svůj projekt s názvem Modrý jelen využíval, již dříve nahlášeno a smazáno jako závadné, hovoří za vše. Nyní již má Modrý jelen na YouTube na tři měsíce stopku, naštěstí si pan Bohuš dokáže po technické stránce výborně poradit.

Přiznání, že “Česká televize” (jaký to oxymorón!) porušila svůj kodex, je sice v pořádku, na místě by ovšem bylo vždy po takovémto lapsu odvysílat omluvu všem dotčeným a věnovat tomu přinejmenším stejnou energii, prioritu a vysílací čas, jaký tato instituce v té které reportáži investovala do dehonestace všech, kdo mají vlastní názor, odlišný od jediné dovolené pravdy. To je zatím z říše sci-fi, probíhá tak velmi nerovný boj, ve kterém se tomu rozhodně ne nestrannému médiu úspěšně daří manipulovat velkou částí veřejnosti.