Jak Česká spořitelna zrušila Zdravému fóru účet…

Přečtení: 4555

V rámci toho, že jsem potřeboval rychle založit transparentní účet pro Zdravé fórum, jsem v roce 2021 udělal tu nebetyčnou hloupost, za kterou bych se měl nafackovat, že jsem účet založil u České spořitelny, kterou jsem měl nejblíže…

A i když jsem při zřízení účtu samozřejmě vše potřebné doložil a veškeré pohyby na účtu jsou transparentní, ČS si vzpomněla, že chce teď vyplnit nový KYC dotazník (Know Your Customer – Znát Svého Zákazníka).
Nejenže je dokument v naprosto buzeranční analogové formě, kde ČS vyžaduje po klientovi znovu vypsat údaje, které samozřejmě má (jako jméno firmy, a sídlo…), ale velice drze chce vypsat údaje o “předpokládaném ročním obratu“, a zcela nejabsurdnější kolonku “Vyjmenujte hlavní odběratele a dodavatele v ČR, se kterými plánujete provádět pravidelný platební styk“. To, že nejsem politicky aktivní a neobchoduji se zbraněmi (tedy patrně by záleželo, za jakou stranu…) beru už jako samozřejmost a ani to sem nepíšu.

Ano, banka by podle zákona z roku 2008 proti legalizaci trestné činnosti měla znát svého klienta a případné “nelegální” pohyby hlásit státu, ale ty pohyby ona sama samozřejmě na účtu vidí. A navíc, co by klientovi bránilo v tom, po vyplnění nesmyslného eurohujerského dotazníku, že neobchoduje se zbraněmi, druhý den s touto činností začít? Pak by ČS měla dotazníkem otravovat klienta tedy patrně každý týden. To ani nemluvím o tom, že kdo by měl peníze skutečně z nekalé činnosti, do formuláře by samozřejmě uvedl nepravdivé údaje, takže jeho smysl je POUZE čirá buzerace.

ČS dokument zaslala s arogancí sobě vlastní mailem – vyplňte do 7 dnů! (v době letních prázdnin) Když jsem na toto nereagoval, po týdnu se ozvala jakási bankéřka, že jsem “ještě nevyplnil…” A té jsem řekl, že toto vyplňovat rozhodně nebudu.
Samozřejmě se to neobešlo bez strašení “Ale to je dnes všude – to po vás budou chtít” – NE, nebudou a já se s tím osobně u žádné banky zatím nesetkal a to mám soukromé i firemní účty u mnoha bankách.
Zkrátím to – ČS zrušila Zdravém fóru jeho transparentní účet.

Všechno zlé je ale k něčemu dobré – konec zlodějských poplatků za vedení účtu a účet máme nově u FIO banky – rychle a bez jakýchkoli poplatků a dokonce i bez jakéhokoli vyplňování policejních fašistických dokumentů.

Prosíme všechny, kteří třeba Zdravém fóru zasílají finance trvalými příkazy o jejich zrušení a případné přesměrování na nový účet: 2602999420/2010. Děkujeme.

MOJE KNIHY O SVOBODĚ A DOBĚ, VE KTERÉ ŽIJEME


Animovaný obrázek s efektem bounce
Upozornění na e-mail
Upozornit na
guest

2 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Nejvíce hlasovalo
Inline zpětné vazby
Zobrazit všechny komentáře
CZkotas
CZkotas
6 dní před

ČS je nejhorší žido-banka v rámci ČR, doma jsme ji celá rodina někdy před patnácti lety komplet vyrušili, najeli jsme poté na mBank a od té doby ani jeden problém, žádné caviky, založeno online atd. a 0,-Kč poplatky po celou dobu!

Martin Vizner
Martin Vizner
8 dní před

Kdybych dnes zacinal u nove banky, tak rozhodne pouze Wise.com. Oproti kamennym bankam se to neda srovnat. Minimalni administrativa, vse umi a vi (krome tedy, ze nevim jestli umi firemni ucty).