Animované filmy

V letech 2005 – 2012 se Jan Tománek věnoval tvorbě animovaných filmů. V jeho Art And Animation studiu vznikl první český 3D animovaný film Kozí příběh, který se v roce 2008 stal divácky vůbec nejúspěšnějším českým animovaným filmem. Jen v českých kinech vidělo oba filmy přes 500.000 diváků a byly přeloženy do mnoha světových jazyků a viděly je miliony diváků v desítkách zemí.

Za Kozí příběh získal Jan Tománek v roce 2009 prestižní cenu kritiků Febiofestu – Kristiána a byl rovněž nominován na Českého lva za nejlepší výtvarné řešení.

Kromě produkce a režie vytvořil i o celkovou výtvarnou koncepci a k filmům napsal scénáře.

Kozí příběh – Pověsti staré Prahy

2008

Veselý příběh vypráví o Kubovi a jeho neustále žvanící Koze, kteří přivážejí vejce na stavbu Karlova mostu. Láska k městské dívce Máce zavede Kubu až k práci na legendárním Staroměstském orloji. Celý příběh je protkán tajemným osudem chudého studenta Matěje z Faustova domu a dalšími pověstmi a strašidly středověké Prahy. Kromě skvělých hereckých výkonů Jiřího Lábuse a Matěje Hádka si “Kozí příběh” – první český 3D animovaný film – vydobyl pověst filmu se zvláštním a svébytným výtvarným pojetím, které si získalo přízeň i u zahraničních diváků. 

Kozí příběh se sýrem

2012

Kozí příběh se sýrem volně navazuje na předchozí díl. Děj filmu se přenesl ze středověké Prahy do pohádkového sýrového království a kromě starých známých postav se mohou diváci těšit na řadu pohádkových bytostí a nové hlavní hrdiny – děti Kuby a Máci – Honzíka a Zuzanku, kteří spolu s Kozou procházejí celým příběhem. Celkové ladění filmu je více rodinné a pohádkové, než v předchozím díle.